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SWISS ORDINANCE ON MATERIALS AND ARTICLES 
IN CONTACT WITH FOOD (SR 817.023.21) 

 

Permitted Substances for Packaging Inks 
 

Questions & Answers 
 
 

The Swiss Federal Department of Home Affairs (FDHA) issued a revised version of the 
Ordinance on Materials and Articles (SR 817.023.21), which came into force on 1st Dec 2020. 
Section 12 sets out the provisions relating to printing inks applied on the non-food contact 
surface of food contact materials (FCM) (“non-direct food contact FCM inks”, “non-DFC FCM 
inks”). Article 35 of this section details the requirement that only permitted substances should be 
used in the manufacture of Inks for Food Contact Materials. 
 
 
Permitted Substances are defined as those which are listed in Annex 2 and in Annex 10. 

 
For some substances on the list, column 9 of annex 10 defines concentration limits in finished 
articles. For certain critical substances, the 2020 revision introduced a limit in the printing ink 
and a fixed 2 year transition period: #295 α-chloro-toluene, #405 3-chloro-propene, #834 
Hydrazine, and #1346 Tris(2,3-epoxypropyl) isocyanurate. Please note that #4189 Nonylphenol 
will remain as is in Part A, as it is regulated without transition period and with a higher limit (10 
mg NP/kg resin, 25 wt% resin in ink = 2.5 mg NP per kg ink). 
 
As this piece of legislation is quite complex and can be prone to misinterpretation, the following 
guidance to addressing the most frequently posed questions, according to the understanding of 
EuPIA, is provided. Please note that this guidance is provided in good faith and should not be 
considered as a legally validated position. 
 
 
Question 1 
 
Is it true that Substances listed as B ‘status’ (unevaluated) in the individual substance 
lists cannot be used in non-DFC FCM inks? 
No, this statement is incorrect. Substances listed as B ‘status’ can be used, providing that the 
following requirements are met: 
  

• the substances must not be classified as ‘mutagenic’, ‘carcinogenic’ or ‘toxic to 
reproduction’ (CMR substances) of category 1A, 1B or 2 in accordance with the criteria 
set out in Art. 6 of the Ordinance on Protection against Dangerous Substances and 
Preparations (ChemO) 

• the migration of the substance into food or food simulant shall not be detectable 
measured with statistical certainty by a method of analysis with a limit of detection of 
0.01 mg/kg. 
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There are substances listed as B ‘status’ which may not be used as such as components of 
non-DFC inks; these are monomers or starting substances which are used by the raw material 
manufacturers upstream of the printing ink industry to produce polymeric substances which are 
then used in the manufacture of non-DFC inks. These substances are listed with the following 
restriction in column 9 of annex 10: ‘Only to be used as a monomer or a starting substance for 
the preparation of polymeric substances’. Most of these exemptions, however, have been 
deleted with the 2020 revision. 
 
 
Question 2 
 
Which transition periods do apply to the SMLs shown in Annex 10? 
The FSVO confirmed that transition periods do not only relate to compositional requirements, 
labelling and advertising, but also to the specific migration limits. Please note that all changes in 
Annex 10 before 2020 are legally enforceable from 30th April 2021.  
 
 
Question 3 
 
Is there a requirement for the printing ink itself to comply with the SML’s and QM’s 
shown in the Ordinance? 
No. The SML’s and QM’s apply to the individual substances present in the final food contact 
article (e.g. the packaging) of which the dried printed ink layer is a component. 
 

Question 4 

 
If a substance or substances is/are listed in the Ordinance, does it mean that non-DFC 
FCM inks using these substances are safe? 
No. Listing on the Ordinance simply provides verification that the substance may be used in the 
manufacture of non-DFC FCM inks. To ensure safety according to the law, in end-use the 
migration limit(s) applicable to the substance(s) must not be exceeded and Good Manufacturing 
Practices (GMP) for printing inks manufacturing and printing must be used. 
 
 
Question 5 
 
Are substances listed as ‘A’ status the ‘good’ ones and those listed in ‘B’ status the ‘bad’ 
ones? 
No. Substances listed as ‘B’ status are not necessarily ‘bad’ but remain unevaluated. Available 
toxicological and migration data may not have been considered by EFSA or other regulatory 
bodies due to the fact that they have not been previously used in regulated food contact 
materials such as food contact plastics. ‘B’ status can also mean that there is insufficient data 
currently available for the substance and as a result an assessment cannot yet be made or, as 
the substance has never been petitioned for use in food contact materials, no toxicological data 
is available. 
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Question 6 
 

If new technologies (substances) are developed, will they automatically be considered a 
high risk resulting in related substances being listed as ‘B’ status? 
No. Applications for inclusion of any new substance into the Ordinance must be supported by a 
dossier of toxicological and migratory information. If the data is found to be sufficient, a limit for 
migration of that substance will be set, the new substance will be added to the correct 
substance list and it will be given ‘A’ status (evaluated).  
 
 
Question 7 
 
Will the Ordinance restrict new developments in printing inks? 
Possibly yes. However, in the course of the REACH registration process toxicological data gaps 
for many substances will be filled. 
 
 
Question 8 
 
Will new technologies see long delays to full implementation? 
Possibly yes, some new technologies could be delayed if new, unevaluated substances are to 
be used. Before such substances can be used, the required toxicological evaluation will have to 
be completed, the dossier of information submitted for evaluation, and approval obtained. 
 
 
Question 9 
 
Does the Ordinance apply to every food contact article? 
Yes – the Ordinance applies to every food contact article. The list of permitted substances in 
Annex 10 only applies, however, to printing inks for printing on the non-food contact side of 
materials that are in contact with foodstuffs. There are some other applications excluded, but 
not relevant for the purpose of this paper. 
 
 
Question 10 
 
Will the Ordinance kill some ink technologies? 
There is a risk that this may happen, however this is clearly not the objective of the Ordinance. 
In extreme cases where substance manufacturers have no interest in developing toxicological 
dossiers for specific substances that are key to a particular technology, the consequence might 
be discontinuation of that technology. 
 
 
Question 11 
 
Will Non-Governmental Organizations make use of the Swiss Ordinance? 
Possibly yes – the Ordinance is a public document and everyone with an interest will make use 
of it in whatever way they require. The Ordinance does however only apply to Switzerland and 
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is only legally binding in Switzerland. Toxicological evaluations made by the Swiss authorities 
may not therefore be recognized by other national authorities or toxicologists. 
 
 
Question 12 
 
Are there substances exempt from being listed? 
Some printing ink components are currently not required to be listed in Annex 10, such as 
polymers (if component monomers are listed), pigment additives and certain salts of listed 
acids. Similarly some application scenarios are also not covered by the Ordinance, e.g. where 
the packaging ink layer is in direct contact with the foodstuff. It is not known whether such 
substances and applications will continue to be “exempted“, but EuPIA continues to have a 
close dialogue with FSVO regarding the future direction and scope of the Ordinance. 
 
 
Question 13 
 
Who will submit new substances to the Swiss authorities? 
The manufacturers of new substances, to effect that the substances can be used by ink 
manufacturers as raw materials in the manufacture of food packaging inks.  
 
 
Question 14 
 
Will the Swiss Ordinance have an impact on legislation in other countries outside of 
Switzerland? 
Not directly. The Swiss Ordinance has no legal status outside of Switzerland. However, the 
European Commission and the EU member states may consider the Ordinance when further 
developing EU food contact legislation. 
 
 
Question 15 
 
How will ‘Non-Intentionally Added Substances’ (NIAS) be handled? 
This is not specifically addressed by the Ordinance. However, any transfer of substances from 
food contact material into food may only occur at levels that do not endanger human health, as 
stipulated by Article 49 of the superordinate Lebensmittel- und 
Gebrauchsgegenständeverordnung (LGV) SR 817.2. This general requirement includes NIAS. 
In order to meet this requirement, EuPIA members will follow the “EuPIA Guidance for Risk 
Assessment of Non-Intentionally Added Substances (NIAS) and Non Listed Substances (NLS) 
in printing inks for food contact materials”.  
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